BERBER VE KUAFÖRLER AÇILIRKEN…

11 Mayıs 2020 Kapalı Yazar: tuder

Koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında uzun süredir faaliyette bulunmayan berber, kuaför ve güzellik merkezleri, AVM’ler ile birlikte bugün açılarak, faaliyetlerine başlıyorlar. Öncelikle kendilerine hayırlı işler, başarılı faaliyetler diliyoruz. Kapalı oldukları süreç içerisinde, kadınlarımızın saç bakımları başta olmak üzere, hepimiz açısından berber, kuaför ve güzellikler merkezlerinin günlük hayatımızdaki önemini bir kez daha anlamış olduk.

Öte yandan, koronavirüs tehdidi ile birlikte temizlik ve hijyen yeniden hatıra gelerek, sağlığımız açısından önemini bir kez daha anlamış olduk. Bu bakımdan, birebir temas ve farklı kişilerin hizmet alması nedenleriyle, temizlik ve hijyene en çok dikkat edilmesi gereken mekânların başında berber ve kuaförler gelmektedir.

Berber ve kuaförler, kişiye özel malzemeler (önlük, havlu, maske gibi) kullanmak ve dezenfektan işlemleri yapmak suretiyle hizmet vermeye başlıyorlar. Kendileri ile görüştüğüm bazı berberler, isteyen müşterilerin kullanacakları havlu gibi ürünleri kendilerinin getirebileceğini belirterek, kişiye özel kullanılacak malzemeler ile dezenfektan işlemlerinin ek bir maliyet oluşturacağını, bunun da ücretlere yansıyacağını ifade ediyorlar. Bu durumda, saç tıraşı ve saç bakım hizmetlerinde ücret artışı olacağı ve bunun da tüketiciye yansıyacağı görülmektedir.

Koronavirüsle mücadele ettiğimiz bu günlerde, kişisel ve toplum sağlığımız en önemli önceliğimizdir. Bu bakımdan, temizlik ve hijyene taviz vermeden uymalı, sosyal mesafeye mutlaka riayet etmeliyiz.

Tüketicilerimizin ekonomik çıkarlarının korunması ve koronavirüsle etkin mücadele sağlama açısından,

-Bu süreçte temizlik ve hijyen ürünlerinin üretim ve dağıtımına, fiyatlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşırı fiyat artışlarına karşı önlem alınmalı, spekülatif fiyat artışlarına karşı etkin denetimler yapılmalıdır.

-Berber, kuaför ve güzellik merkezleri başta olmak üzere, benzeri işyerleri meslek odaları ve yerel yönetimler tarafından sürekli denetlenmelidir,

-Temizlik ve hijyen ürünlerindeki KDV oranları yeniden değerlendirilerek, bu süreçte % 1’e düşürülmesi yerinde olacaktır.

Yararlı olması temennisiyle, sağlıklı, huzurlu ve mutlu güzel bir hafta diliyorum. Saygı ve sevgilerimle.11 Mayıs 2020

Levent Küçük

Genel Başkan

Tüketiciler Derneği/TÜDER

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]