BERBERLER FİYAT ARTIŞI İLE AÇILDI…

14 Mayıs 2020 Kapalı Yazar: tuder

Koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında kapalı tutulan berber ve kuaförler, 11 Mayıs itibariyle yeniden faaliyetlerine başladılar. Başta kadınların saç bakımı olmak üzere, birikmiş ihtiyaçlarımız nedeniyle hepimiz mutlu bir şekilde berber ve kuaförlere koştuk. Berberlerin açılması ile birlikte, berberlerin farklı farklı, hatta fahiş fiyat uyguladığına ilişkin şikâyetler gelmeye başladı. Örneğin, 40.-TL’ye erkek saç tıraşı olunurken, bir başka berberin 90.-TL aldığına ilişkin şikâyetler bildirildi.

Kullanılması mecbur hale getirilen temizlik ve hijyen ürünlerinin fiyatlara etkisinin ne olduğunu veya işyerlerinde temizlik ve hijyene ne kadar uyulduğunu bilemiyoruz. Ancak, bir fiyat artışının ortaya çıktığı ve bunun tüketicilere yansıtıldığı görülmektedir.

Berber ve kuaförlerin fiyat tarifesine yasal açıdan bakacak olursak, yürürlükteki “Fiyat Etiketi Yönetmeliği” hükümleri gereğince,

1-Berber ve kuaförler, işyerlerinde müşterileri tarafından rahatça görünüp okunacak yerlerine onaylı fiyat tarifesi asmak zorundadır.

2-Fiyat tarifesi denetimini, meslek odaları veya belediyeler yapmalıdır.

3-Şikâyetlerinizi, belediyelere ve İstanbul Berberler Odasına (02125361824/25) bildirebilirsiniz.

Koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında, temizlik ve hijyenle birlikte berber ve kuaförlerimizin maliyetlerinin arttığını biliyoruz. Bu nedenle, maliyet artışlarına bağlı olarak yeni bir fiyat tarifesine ihtiyaç duyulabilir.

Tüketicilerimizin ekonomik çıkarlarının korunması, istismar ve fahiş fiyat uygulamasına fırsat verilmemesi amacıyla, fiyat tarifelerinin, müşterilerin kolayca görebileceği yerlere asılması ve belediyeler ile ilgili meslek odaları tarafından denetimler yapılması yararlı olacaktır. Fiyat tarifelerinin işyerlerine asılmış olması, gereksiz tartışma ve şikayetleri önleyerek, hem tüketicileri hem de berber ve kuaförleri güvence altına alacaktır.

Berber ve kuaförler, her birimizin hayatının ayrılmaz bir parçasıdır. Onlarla sadece müşterisi ilişkisi değil, yıllara dayalı dostluk, arkadaşlık hatta sırdaş ilişkisi kurarız. Bu nedenle, bu zor süreçte birbirimize her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.

Saygı ve sevgilerimle.14 Mayıs 2020

Tüketiciler Derneği/TÜDER