Bugün 05 Haziran Dünya Çevre Günü! “Görünürde Değil Özde Çevreci Olmalıyız”

5 Haziran 2021 Kapalı Yazar: tuder

Evrensel tüketici haklarımızdan biri, her bir bireyin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkıdır. Bu hak, evrensel tüketici hakkının da ötesinde, bir insanlık hakkı, bir yaşam hakkıdır. Birleşmiş Milletler, 1972 yılında 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olmasını oybirliği ile kabul etmiştir. O tarihten bu yana, “Dünya Çevre Günü” tüm dünyada ve ülkemizde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Çarpık kentleşmenin ve maalesef kirliliğin hızla devam ettiği dünyamızda, yeşili, doğayı ve denizlerimizi hızla yok ediyoruz. Son günlerde Marmara Denizi’nde yaşadığımız deniz salyası, bunun en somut örneğidir. Bu durum, hepimizi hem üzmüş hem de düşündürmüştür.

Bazen konforumuz için, bazen de daha çok kazanma uğruna, geleceğimizden, doğal güzelliklerimizden, en önemlisi hayatımızdan çalıyoruz.. Kentsel dönüşüm diyoruz; otoparksız, çiçeksiz, bahçesiz binalar dikiyoruz. Toprağı, suyu, denizi, yeşili, tohumu, temiz havayı hızla yok ediyoruz. Aslında, hep beraber, hayatımızı, geleceğimizi yok ediyoruz.

Yaşadığımız salgın hastalık süreci; yeşilin, doğanın, sağlıklı bir çevrede yaşamanın önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bizler diyoruz ki, çevreyi korumak geleceğimizi, gelecek nesilleri, hayatımızı korumaktır. Çevreyi korumak; ağacı, suyu, denizi, toprağı, çiçeği, kuşu, böceği, tohumu korumak ve en önemlisi israf etmemektir.

Tüketiciler Derneği olarak, başta kamu kurumları ve yerel yönetimler olmak üzere, ilgili ve yetkili tüm kesimleri, görünürde değil, özünde çevreci olmaya, çevreyi korumaya davet ediyoruz. Tüm vatandaşlarımızı gönüllü birer çevreci olmaya, sivil toplum kuruluşlarında görev almaya, doğayı, yeşili korumaya, israf etmemeye davet ediyoruz.

Hepimizin sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşaması dileğiyle, “05 Haziran Dünya Çevre Günü” kutlu olsun.

Saygı ve sevgilerimizle. 05.06.2021.

Tüketiciler Derneği- TÜDER