TEMASSIZ KREDİ KARTI KULLANIMINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

15 Temmuz 2020 Kapalı Yazar: tuder

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, salgın hastalık sürecinde kredi kartı ile internetten üzerinden yapılan alışverişlerde ve  temassız kredi kartı kullanımında, önceki yıllara göre artışlar yaşanmıştır. Salgın hastalık riskine karşı fiziksel teması azaltması açısından, temassız kredi kartı kullanımı tercih edilmektedir. Kredi kartları dışında, banka kartları da temassız kart özelliği taşıyabilmektedir.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) temassız kart özelliği taşıyan kartlarla (şifre girmeksizin) işlem yapma limitini günlük 250.-TL’ye yükselterek, kredi kartınızla bu tutara kadar alışveriş yapma imkanı getirmiştir. Yaptığınız alışveriş sonrası, kredi kartınız eğer temassız kart özelliği taşıyor ise, 250.-TL’ye kadar olan günlük alışverişinizi, kartınızı kendi elinizde tutarak, pos cihazına parmaklarınızla şifre girmeksizin, pos cihazına kartınızı azami 4 cm’lik bir mesafeden tutmak suretiyle alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.

Temassız kredi kartı kullanımı yaygınlaşırken, kullanım sırasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi yararlı olacaktır. Bunlar;

-Öncelikle temassız kredi kartı kullanmak istemiyor iseniz bankanız ile görüşüp, kredi kartınızın temassız alışveriş yapma özelliğini kapattırabilirsiniz. Aksini istiyorsanız,temassız özelliğini aktif hale getirtebilirsiniz.

-Alışveriş sonrası pos cihazında yazan tutar ile alışveriş tutarınızın aynı tutar olmasına dikkat etmek ve mutlaka pos cihazından çıkan slibi istemek ve kontrol etmek gerekiyor. Pos cihazından çekilen tutarda uyumsuzluk olması halinde, hemen işyerinde itiraz edip, düzelttirmek gerekmektedir.

-Cebinizde, cüzdanınızda taşıdığınız temassız kredi kartlarına, toplu ulaşım araçlarında, kalabalık ortamlarda, yanlarında taşıdıkları seyyar pos cihazlarını yaklaştırmak suretiyle (Kredi kartlarından tahsilat yaparak) dolandırıcılık yapanlara karşı, yakın temasdan kaçınılmalı, bu tür tahsilatların öğrenilmesi halinde hemen bankaya harcama itirazı yapılmalıdır. Ayrıca, dolandırıcılıkta kullanılan pos cihazının kayıtlı bulunduğu işletme ya da şahıs hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmalıdır.

-Aylık dönemsel kredi kartı ekstrelerimizi düzenli olarak mutlaka kontrol ederek, ilgisiz alışverişlere karşı bankamıza harcama itirazında bulunmalıyız. 01 Temmuz 2020 tarihi itibariyle bankalar aylık hesap ekstrelerini elektronik ortamda gönderebilmektedir. Bu açıdan, elektronik ortamda( E-posta yoluyla) gönderilen ekstrelerimizin takip ve içeriğini düzenli olarak mutlaka kontrol etmeliyiz.

-Maddi zararlarımızın giderilmesi amacıyla, öncelikle bankamıza müracaat etmeliyiz. Sonuç alınamaması halinde, tutara bağlı olarak tüketici hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemesine başvuruda bulunmalıyız.

Günümüzde teknolojik yenilikler ya da salgın hastalık riski gibi tehditler, günlük hayatımızı, tüketici tercihlerimizi doğrudan etkileyebilmektedir. Kredi kartları, ihtiyaca uygun, bilinçli bir şekilde kullanıldığında, çağdaş bir ödeme aracı olma fonksiyonunu başarı ile yerine getirebilmektedir. Temassız kredi kartları, bilinçli ve dikkatli kullanıldığında hem ödemeleri kolaylaştıracak, hem de fiziksel teması azaltarak salgın hastalığın bulaşma riskini düşürmüş olacaktır.

Yararlı olması temennisiyle, saygı ve sevgilerimle. 15 Temmuz 2020

Tüketiciler Derneği/TÜDER