“KESTANE KEBAP YEMESİ SEVAP”
1 Aralık 2024Kış günlerinin sevilen yiyeceği kestanenin kilosu çiğ olarak 120, 220 ve 400 TL gibi değişik fiyatlarla satılırken, İstanbul’un merkezi yerlerindeki tezgahlarda pişmiş olarak kilosu 700 TL’ye satılıyor. Genelde tüm tezgahlarda aynı fiyat uygulanıyor.
Çocukluğumuzda çarşı köşe başlarında kestaneciler bulunur, kestane sobalarında pişirdikleri kestaneleri, gece geç vakitlere kadar satarlardı. Aileler rahatlıkla kiloyla pişmiş kestane satın alabiliyordu.
Bugün şahit olduğum bir olayda, kestane tezgahının önünden geçerken kestane isteyen bir çocuğu, annesi elinden çekerek hızla oradan uzaklaştırıyordu.
Olayın benim açımdan iki yönü vardı, o annenin çocuğuna kestane satın alamamış olması ve pişmiş kestanenin satış fiyatının bu kadar yüksek oluşuydu. Kalitesine göre elbette fiyat farkı olabilecektir. Ayrıca, pişirme ve tezgah maliyetleri, satış fiyatını etkileyecektir. Ancak, çiğ ile pişmiş fiyatı arasında bu kadar yüksek fiyat farkı (Kar marjı) olması ve İstanbul’un her semtinde (Sanki tekel ürünü gibi) aynı fiyatla satılıyor olması düşündürücü olmaktadır.
“Kestane kebap, yemesi sevap…” sözündeki kestane, bu satış fiyatıyla sevap olmaktan çıkmaktadır.
Saygılarımla.
Levent KÜÇÜK
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER
- TÜKETİCİ NE YİYECEK? NE İÇECEK? - 18 Aralık 2024
- “EMEKLİ MAAŞ ARTIŞLARI” - 17 Aralık 2024
- “TÜRKİYE EKONOMİSİ VE İŞÇİ, MEMUR, EMEKLİLERİN ÜCRET VE MAAŞ ARTIŞLARI” - 15 Aralık 2024