İstanbul’da Otopark ve Vale Hizmeti Ücretlerinde Şikâyetler Artıyor…

İstanbul’da Otopark ve Vale Hizmeti Ücretlerinde Şikâyetler Artıyor…

1 Ağustos 2022 Kapalı Yazar: tuder

Önceki akşam katıldığımız bir kır düğününde, masamızdaki diğer davetliler ile birlikte İstanbul’da vale ve otopark ücretleri konusunu konuştuk. Anladım ki bu konuda epey şikâyetler var. Şöyle ki, masaya ilk oturduğumuzda yoğunluk nedeniyle arabaları park etme sorunu ve otopark görevlilerinin davranışlarını konuşmuştuk. İlerleyen saatlerde masadakiler ile samimiyet oluşmaya başlayınca, bir anda İstanbul’da otopark ve vale hizmetleri konusu konuşulmaya başlandı. Sonra, bir dokun bin ah işitle karşılaştım.

 

Önce kendimden başlayayım. Düğün yerine ilk geldiğimde, düğün bahçesinin hemen önündeki alana  arabamı park ettim, arabadan inerken bir görevli hemen yanıma yaklaştı “25 TL otopark ücreti alalım” dedi. Ben de, düğün yapılan yeri kastederek, “Sizin işletmeye gelmiştim, ayrıca önce bir hoş geldin deseydin” diye cevap verdim. Ardından 25.-TL’yi çıkarıp görevliye verdim ve fiş istedim. Görevli parayı aldı, ardından bir yere giderek 25.-TL’lik otopark fişini getirdi. Otopark ücreti yüksek değildi, ancak, yaklaşımı hoş değildi. Ayrıca, fiş istemeseydim, asla verilmeyecekti. Nitekim masadaki diğer davetliler, “Biz de 25.-TL ödedik, ancak fiş verilmedi” dediler.

 

Ardından bir güvenlik şirketinde yönetici olarak görev yapan diğer davetlilerinden biri anlatmaya başladı, “Bir iş toplantısı için bir plazaya gittim, girişte arabamı valeye bıraktım, iki saat süren toplantı sonrası arabamı alırken vale 150.-TL ücret istedi, ödemeyi mecburen  yaptım. Ancak ücret çok çok yüksek geldi. Bu konuda bir ücret standarttı yok mu? Nerelere başvurabilirim” şeklinde şikâyette bulundu.

 

Bu kez avukat olan masadaki diğer davetli, “Bir otoparka arabamı bıraktım, çıkışta ücret öderken 100.-TL istediler, ben de orada 70.-TL yazıyor deyince, o ücret diğer kısmın diye cevap verdiler, mecburen 100.-TL’yi ödedim” şeklinde yaşadığı bir olayı anlattı. Benzer olayları çoğaltabiliriz, eminim her birimiz benzer olaylarla mutlaka karşılaşmıştır.

 

Konuşmalar sonrasında masadaki davetliler olarak ortak şu kanaatlere vardık.

-İstanbul’da otopark ve vale ücretleri konusunda bir standart olmadığı,

-Ücretlerin bölge ve işletmenin özelliğine göre serbestçe belirlendiği ve farklılık gösterdiği,

-Otopark ya da vale hizmeti ücretini belirtir tarifelerin görünür bir şekilde asılı bulunmadığı,

-Yeme içme, eğlence, konaklama hizmetleri için gittiğiniz restoran, lokanta, gece kulübü gibi işletmelerde, çıkışta bir de vale ücreti ödendiği,

-Ödenen ücret karşılığı fatura fiş gibi yasal belge verilmediği,

-Kamu ve yerel denetimlerinin çok yetersiz olduğu,

-Ücret tarifesi ve özellikle fahiş fiyat uygulamaları  konusundaki şikâyetlerin nerelere yapılacağı konusunda bilgi sahibi olunmadığıdır.

 

Otopark ihtiyacının her geçen gün artış gösterdiği İstanbul’da, özellikle otopark ücretleri ile vale hizmetleri konusunda bir standart ve denetime ihtiyaç duyulmaktadır. Arabalarımızı park edecek yer bile bulmakta güçlük çektiğimiz İstanbul’da, yukarıdaki benzer olayları her birimiz yaşıyoruz. Bazen mecburiyetten bazen de çaresizlikten hiçbir şey yapamıyoruz. Bu nedenle, kamu ve yerel yönetimlerin denetim görevlerini eksiksiz yerine getirmeleri başta olmak üzere, otopark işletmeleri ile vale hizmeti veren işyerlerinin hizmet kalitelerini daha iyi hale getirmeleri zorunlu bulunmaktadır. Bu arada çok güzel bir düğünle evlenen genç çiftlerimize ömür boyu mutluluklar diliyorum.  01.08.2022

Levent Küçük

Genel Başkan

Tüketiciler Derneği (TÜDER)

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]