Ramazan Ayı ve Tüketici Harcamaları…
11 Nisan 2021 Kapalı Yazar: tuderSalgın hastalığın seyri artış eğilimi gösterip, yeni kısıtlamalar konuşulurken, hep birlikte yine bir Ramazan ayını karşılamaya hazırlanıyoruz. Genelde her Ramazan öncesinde olduğu gibi pide ekmek fiyatları, Ramazan kolileri ve gıda fiyatlarındaki artışlar yine gündeme gelmektedir. Aslında gıda fiyatlarındaki artışlar, sadece Ramazan ayında değil, artık her ay artış eğilimi gösterir hale gelmiştir. Ayrıca, bir yandan salgın hastalığa yakalanma ve korunma endişesi, bir yandan da salgın hastalığın yarattığı olumsuz ekonomik etkilerinden korunma telaşı tüm vatandaşlarımızı yakından etkilemektedir. Tabir yerinde ise, hükümetin ve yerel yönetimlerin yardım ve desteklerine rağmen, sağlığımız ile geçim derdi arasında sıkışmış kalmış bulunuyoruz. Bu nedenle, Ramazan ayı harcamalarınızda şunlara dikkat edin, şöyle alışveriş yapın veya şu saatlerde alışveriş yapmayın türü önerilerde bulunmak, biraz önceliğini yitirmiş bulunmaktadır.
Salgın hastalıkla mücadele kapsamında, iftar saatlerinde lokantaların kapalı olacak olması, ticari işletmeler ve sosyal ilişkiler açısından olumsuzluk yaratırken, kişisel kanaatim olarak, abartılı iftar sofralarını kısıtlayacak olması açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. Bu aşamada, iftar daveti veremeyecek olanlar, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunarak, sosyal yardımlaşma açısından daha yararlı bir görevi yerine getirebilirler. Bu kapsamda, bazı STK’ların ihtiyaç sahiplerine yönelik başlattığı Ramazan kolileri yardım kampanyalarını, yerinde bulduğumu ifade etmek isterim.
Salgın hastalık sürecinde artış gösteren uzaktan satışlar (Elektronik ticaret) Ramazan ayında da artışını sürdürecektir. Özellikle sosyal medya hesapları üzerinden kendi yetiştirdikleri ürünleri pazarlayan çok sayıda kişi ile karşılaşıyoruz. Bu tür alışverişlere çok rağbet etmeyen bir kişi olarak, Manisa Kula’dan ekmek ve yumurta, Adana’dan portakal ve diğer narenciye ürünlerinden ben de satın aldım. Her iki alışverişten de memnun kaldığımı söyleyebilirim. Gıda güvenliği açısından (Denetimden yoksun olmaları gerekçesiyle) tartışılan bu tür ürünlerin, yerelde üretiliyor olmaları ve doğallıkları hepimiz açısından tercih sebebi olabilmektedir. Bu tür satış yapan küçük işletmeleri teşvik etmek ve tüketicileri korumak açısından, bu tür satış yapan kişilere birer sertifika verilerek, kayıtlı hale getirilmeleri çok yararlı olacaktır. Biz tüketiciler açısından, güvenilir işletme ve kişileri tercih etmek, dolandırıcılara karşı dikkatli olmak her zamanki önceliğimiz olmalıdır.
Salgın hastalık sürecinde artış gösteren uzaktan satışlar ve paket servislerle birlikte, trafikteki motor kurye sayısında da gözle görülür artış yaşanmaktadır. Trafikte sağımızdan solumuzdan vızır vızır geçen, aniden önümüze karşımıza çıkan motor kuryeler, bu zorlu süreçte önemli bir hizmeti yerine getiriyorlar. Salgın hastalığın seyrinin ve süresinin ne olacağı belirsizliğini korurken, motor kuryeler için trafikte özel tedbirler alınması, güzergahlar belirlenmesi, trafik güvenliği açısından önemli hale gelmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda, İçişleri Bakanlığı’na ve yerel yönetimlere görevler düşmektedir.
Salgın hastalığın olumsuz ekonomik etkileri devam ederken, bu yıl Ramazan ayında sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın her zamankinden daha fazla olmasını ümit etmekteyiz. Hükümet, yerel yönetimler ve kişiler olarak, her birimize her zamankinden daha çok iş düşmektedir. Tüketicilerimiz açısından ihtiyaçlarına ve bütçelerine uygun alışverişler yapmalarını, güvenilir işletmeleri tercih etmelerini, her zaman olduğu gibi yine önermek istiyoruz. Gösterişten uzak, huzurlu, mutlu ve bereketli iftar sofraları temennisiyle, sağlıklı, güzel bir Ramazan ayı geçirmenizi diliyorum. Saygı ve sevgilerimle. 11.04.2021
Levent KÜÇÜK
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)
- DUYURU - 10 Şubat 2023
- 2023 Yılında Tüketici Hakem Heyetlerine Yapılacak Başvurularda Parasal Sınırlar - 28 Aralık 2022
- Martı Ya Da Elektrikli Scooterlerin Teknik Güvenlikleri Nasıl Sağlanıyor? - 25 Aralık 2022