Bugün 05 Haziran Dünya Çevre Günü…

Bugün 05 Haziran Dünya Çevre Günü…

5 Haziran 2020 Kapalı Yazar: tuder

Birleşmiş Milletler, 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olmasını oybirliği ile kabul etmiştir. O tarihten bu yana, “Dünya Çevre Günü” tüm dünyada ve ülkemizde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. En öncelikli evrensel tüketici haklarından biri, tüketicilerimizin, vatandaşlarımızın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkıdır. Bu hak, bir evrensel tüketici hakkının da ötesinde, bir insanlık hakkı, bir yaşam hakkıdır.

 

Çarpık kentleşmenin ve buna olarak betonlaşmanın hızla devam ettiği dünyamızda, maalesef yeşili ve doğayı, hep birlikte hızla yok ediyoruz. Bazen konforumuz için, bazen de daha çok kazanma uğruna, geleceğimizden, hayatımızdan vazgeçiyoruz. Kentsel dönüşüm diyoruz; otoparksız, çiçeksiz, bahçesiz binalar dikiyoruz. Toprağı, suyu, yeşili, tohumu, temiz havayı hızla yok ediyoruz. Aslında, hep beraber, hayatımızı, geleceğimizi yok ediyoruz. Yaşadığımız salgın hastalık riski; yeşilin, doğanın, sağlıklı bir çevrede yaşamanın önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

 

Bizler diyoruz ki, çevreyi korumak geleceğimizi, gelecek nesilleri, hayatımızı korumaktır. Çevreyi korumak; ağacı, suyu, toprağı, çiçeği, kuşu, böceği, tohumu korumak ve israf etmemektir. Çevreyi korumak, sorumlu ve duyarlı birer vatandaş olmaktır.

 

Tüketiciler Derneği olarak, başta kamu kurumları ve yerel yönetimler olmak üzere, ilgili ve yetkili tüm kesimleri, görünürde değil, özünde çevreci olmaya davet ediyoruz.

Tüm vatandaşlarımızı gönüllü birer çevreci olmaya, sivil toplum kuruluşlarında görev almaya, doğayı, yeşili  korumaya, israf etmemeye davet ediyoruz.

Hepimizin sağlıklı bir çevrede yaşaması dileğiyle, “05 Haziran Dünya Çevre Günü” kutlu olsun.

Saygı ve sevgilerimizle. 05.06.2020.

Levent Küçük

Genel Başkan

Tüketiciler Derneği- TÜDER

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]